Poldermuseum vzw

Toen een aantal van de polderdorpen ten noorden van Antwerpen volledig of gedeeltelijk werden afgebroken in de jaren 1950-1960, namen sommige mensen het initiatief om zoveel mogelijk voorwerpen te bewaren voor het nageslacht.

Onder impuls van Eerwaarde Heer Eelen, pastoor van Wilmarsdonk, werden toen honderden voorwerpen verzameld die herinnerden aan de lokale bewoningsgeschiedenis. Nadat ook Wilmarsdonk zelf ten prooi viel aan de vernieling, werd de verzameling ondergebracht in enkele gebouwen in Lillo-Fort, die door de stad Antwerpen ter beschikking werden gesteld.

Gesteund door een aantal lokale beleidsvoerders en dankzij de tomeloze inzet van een groep enthousiaste vrijwilligers groeide die in de loop der jaren uit tot een waardevol heemkundig museum, het ‘Poldermuseum’. Het geeft in 34 rijk gedecoreerde kamers een prachtig sfeerbeeld van het toenmalige leven in de polderdorpen.

Zo werd er onder meer een authentieke dorpsherberg heropgebouwd, een klaslokaal van weleer en een buurtwinkeltje. In diverse kamers werden de vertrekken in een woonhuis nauwkeurig gereconstrueerd. De bakkersoven van de oude beschuitbakkerij die destijds gevestigd was in een van de huizen is nog volledig intact bewaard als een prachtig staaltje van industriëel erfgoed.

Elk jaar organiseert onze Heemkundige Kring in een of meer van de kamers van het museum een thematentoonstelling rond één specifiek aspect van de Polderse geschiedenis.

Het museum wordt uiteraard vaak bezocht door mensen op zoek naar nostalgische herinneringen aan hun eigen kindertijd of die van hun (groot)ouders, maar mag ook rekenen op belangstelling van bezoekers van ver buiten de regio, geïnteresseerd in de leefomgeving van de verdwenen polderdorpen.

Het Poldermuseum bevindt zich aan de Tolhuisstraat 10-16, 2040 Lillo. Voor meer info en praktische schikkingen zoals openingsuren, inkomprijzen en bezoekmogelijkheden kan u een kijkje nemen op http://www.poldermuseum-lillo.be en  u kan het Poldermuseum ook volgen via https://www.facebook.com/Poldermuseum.