Erevoorzitter Graaf Daniel Le Grelle overleden.

Met droefheid melden wij het overlijden van onze stichtende erevoorzitter, graaf Daniël Le Grelle.   Hij stierf op 96-jarige leeftijd.

De “Graaf”, zoals hij in de polder is gekend, stond aan de wieg van de Koninklijke Heemkundige Kring van de Antwerpse Polder. Op 15 oktober 1959 was hij medestichter van de Heemkundige Kring van de Antwerpse Polder. In het eerste bestuur was hij ondervoorzitter. Maar na het afscheid van aalmoezenier Jan-Baptist Eelen werd hij voorzitter, en dat gedurende enkele decennia. Graaf Daniël Le Grelle werd geboren te Wilrijk op 20 juli 1922 en was van opleiding jurist. Hij maakte carrière als bankier en bedrijfsleider. Hij was de man die als directeur van het keuringsbedrijf Vinçotte een groen certificaat invoerde. De Graaf behartigde vanaf de jaren ’50 de belangen van de Antwerpse Polderdorpen. Van 1958 tot 1988 was hij onafgebroken lid in de Antwerpse gemeenteraad. Zo wist hij samen met Marcel Bartholomeeussen en Staf De Lie (ook een oprichter van de Heemkundige Kring) ervoor te zorgen dat Berendrecht, Zandvliet en Lillo Fort de havenuitbreiding wisten te overleven. Buiten de politiek was hij o.a. actief als voorzitter van het Belgisch Olympisch Comité, dat hij hervormde tot het BOIC. Hij was voorzitter van verschillende sportclubs en vertrouweling van het Hof.  Hij pleitte vurig voor de bescherming van een aantal historische gebouwen en voor het behoud van de luchthaven van Deurne. De Graaf was een fervent natuurliefhebber. Het Reigerbos lag hem heel nauw aan het hart en hij slaagde erin het te conserveren.

De heren Le Grelle (links) en Staf de Lie (rechts) bij de viering 50 jaar Heemkring van de Antwerpse Polder.

De Raad van Bestuur van de Koninklijke Heemkundige Kring van de Antwerpse Polder en alle medewerkers  wensen de familie veel sterkte toe in deze moeilijke tijden.