Tentoonstelling ‘Nicasius De Keyser’ (2013)

In 2013 was het precies 200 jaar geleden dat de schilder Nicasius De Keyser geboren werd op de boerderij van zijn ouders Hendrik De Keyser en Maria De Lie aan de Zuidhavendijk in Zandvliet. Deze verjaardag wilden wij niet onopgemerkt laten voorbijgaan en daarom had onze jaarlijkse thematentoonstelling in 2013 deze schilder als onderwerp.

Tentoonstelling Nicasius De Keyser

Nicasius groeide op in een zeer rustige landelijke omgeving, waar hij op zeer jonge leeftijd al blijk gaf van over talent te beschikken. Een Antwerps schilder die op bezoek kwam bij zijn familie in Zandvliet merkte dit talent op en zorgde ervoor dat Nicasius aan de Antwerpse Academie kon gaan studeren, waar hij veel later nog jarenlang directeur van zou worden.

Kruisafneming, in Sint-Gertrudiskerk Zandvliet
Kruisafneming door Nicasius De Keyser, te bezichtigen in de Sint-Gertrudiskerk te Zandvliet

Al voor zijn 18de kon de jonge schilder leven van de opbrengst van zijn schilderijen en spoedig werd hij een zeer bekende schilder, niet alleen in eigen land maar ook ver daarbuiten. Hij is vooral bekend gebleven door een aantal monumentale doeken die een impressie bieden van historische veldslagen, door zijn enorme schilderingen op de muren van de vestibule van het museum van Schone Kunsten in Antwerpen en door zijn vele portretten, waaronder ook vele van koningen, prinsen en andere adellijke figuren aan de hoven van diverse Europese vorstenhuizen. Hij overleed in 1887 in Antwerpen, waar zijn begrafenisplechtigheid tot een zelden geziene volkstoeloop leidde, maar werd toch begraven in zijn geboortedorp Zandvliet, waar hij nog steeds rust.

De tentoonstelling was te bezoeken op elke zon- en feestdag van Pasen tot 29 september 2013 in het Poldermuseum, Tolhuisstraat 10-16 in Lillo-Fort.

Stamboomonderzoek

Ons bestuurslid Ludo Aertssen startte op vraag van de toenmalige voorzitter een stamboomonderzoek. Het resultaat leest u in het bijgevoegde artikel (pdf) de-keyser-nicasius-stamboom-art-ludo. Daarin zal u ook heel wat bekende Polderse gezichten tegenkomen.

Foto’s van de opening

Lezing over Nicasius De Keyser bij Blidscap in Zandvliet

Bij Blidscap
Bij Blidscap